Oscar şi Tanti Roz

oscar-si-tanti-roz_1_fullsizeO carte, o sută de pagini extrem de uşor de citit, dar totuşi o mie de gânduri şi sentimente. Şi nu e vorba despre gândurile şi sentimentele pe care ți le oferă această carte simplă, aparent pentru copii, ci de felul cum te poate face să reflectezi asupra vieții. Poți reflecta o oră, poți reflecta o zi, o săptămână, o lună, ceea ce este cu adevărat important este ca tu să-ți dai seama de ceea ce exprimă şi anume – nu contează cât trăieşti, ci cum o faci.

“Rareori ne gândim la ceea ce avem, dar de multe ori ne gândim la ceea ce ne lipseşte.” – Schopenhauer

Este vorba despre un copil – un caz aparte de leucemie ce nu poate fi vindecat, denumit de doctori un eşec – pe care eu, după parerea mea, nu l-aş considera deloc un eşec, ci o reuşită. Da, pentru că în câteva zile de viață rămase reuşeşte să trăiască cât pentru o sută de ani. Ajutat de cea care îi este alături mereu şi se ataşează de el mai mult decat s-ar fi aşteptat şi anume, Tanti Roz, Oscar îşi dă seama că tot ce trebuie să faci este să gândeşti, să îți imaginezi şi să te bucuri de lucrurile mici. Poți trăi 10 ani într-o zi, sau poți să nu trăieşti nicio zi din 10, depinde de tine. Puterea gândurilor tale este mai puternică decât crezi, astfel ceea ce se întâmplă în exterior va reflecta ceea ce se întâmplă în interiorul tău. Dacă ai puțin, transformă-l în mult şi poți simți că viața ta a meritat, murind împăcat că ai fost fericit, sau poți avea mult fară să observi şi poți fi cel mai nefericit om, depinde doar de interior, depinde doar de tine.

“Trebuie să reți că tot ceea ce se întâmplă înăuntrul tău este mult mai important decât ceea ce se întâmplă în exterior.”

De asemenea, am considerat micile poveşti despre viața lui Tanti Roz ca fiind trucurile vieții, căci nu se ştie niciodată ce sau pe cine va trebui să dobori, dar trebuie întotdeauna să ți minte că fiecare problemă are punctul ei slab.
E uimitor cum un personaj ficțional cu nu mai mult de 6 ani, dar cu o poveste destul de tulburătoare, îți poate deschide ochii asupra vieții oricând, aşa-i?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s