“Tot mai sus” în domeniul tehnologiei

Stăteam şi mă gândeam aseară la diferențele dintre lumea din momentul de faţă şi cea din trecut. Era destul de ciudat şi putin înfiorător cât de multe am putut găsi, apoi, ușor ușor, mi-a zburat gândul la tehnologia de ieri şi de azi.

Cu 91 de ani în urmă, începe istoria televizorului, când Farnsworth inventează iconograful. De aici, încep să apară primele transmisii şi televizoarele alb-negru la care ne gândim acum ori cu nepăsare ori poate suntem uimiți de faptul că pe vremea aia, oamenii erau, să zicem, ahtiați după ele. Ei bine, noi suntem exact ca şi ei, totuşi ceea ce ne diferențiază sunt “nepoții” acelor cutii mari, cu extrem de multe fire și cu prea multe “kilograme în plus” care odată reprezentau în locul acestora, “moda”. Până şi valoarea monetară era exact aceeași. Prețurile nu se schimbă, dar orice este înlocuibil pe această lume.  În România, transmisiunea color este cunoscută din anii ’80, dar înainte de asta, televizorul alb-negru era o adevărată minunăție şi practic, un nou început în era tehnologiei.

Acum aproximativ 100 de ani se realizau primele teste în televiziune. Imaginile erau alb-negru, iar calitatea produselor, cât şi cantitatea acestora nu era una foarte mare. Claritatea era scăzută, cu toate acestea, erau minunile lumii la acea vreme. Suntem mândrii de cei ce şi-au putut imagina, şi au putut spera îndeajuns de mult încât să-şi pună în aplicare ideile. Nimic nu era sigur, nimeni nu avea idee ce va însemna acest lucru pentru viitor şi cu atât mai puţin, fără munca depusă, nimic nu ar fi fost posibil nici în ziua de azi. Datorită televizorului, totodată s-a dezvoltat şi industria cinematografică. Vedem zilnic la televizor o varietate de filme şi/sau seriale, de la romantice până la dramatice şi astfel putem observa cât de mult s-au dezvoltat, pe lângă acesta, multe alte aspecte din viața omului datorită ajutorului adus de inventarea televizorului.

Cu toate acestea, mai ținem oare minte televizorul vechi pe care-l aveam în copilărie, sau pe care îl puteam vedea în vacanțe, acasă la bunica, minunându-ne de el deoarece noi aveam unul color, iar al ei era atât de vechi? Cu siguranță nu stăteam mai mult de 3-4 ore în faţa televizorului căci nici nu prea aveai ce să vezi. Televiziunea era acaparată de politică, filmele erau de cele mai multe ori rusești şi, fiind încă la începutul apariției lui, televizorul era pe cât de dezvoltat, pe atăt de utilizat. Mai mult eram afară la joacă, ce ne păsa nouă de televizor? Eram ocupați cu prietenii, cu noile jucării care ne captau privirile stând așezate frumos în vitrinele magazinelor, sau cu obrăzniciile pe care aveam grijă să nu le uităm, ca să ajungem cât mai repede la o pedeapsă de la părinți. Mi-e dor de vremurile alea, deoarece eram mai legați de natură decât de lumea virtuală şi eram mai preocupați de sentimente şi de noi înșine, dar nu pot spune că nu sunt mândră de stagiul în care ne aflăm.

Nici nu ne-am fi gândit noi că vom avea acum plasme cu ecran LED ce pot fi agățate într-un suport acolo sus, în perete, să nu ocupe prea mult spațiu în cameră. Probabil imaginația noastră nu era nici ea foarte dezvoltată astfel încât să ne imaginăm tehnologia 3D, sau televizoarele cu ajutorul cărora te poţi conecta chiar şi la internet. Nu ne-am fi imaginat calitatea HD a imaginii care acum şi-a mai pierdut din strălucire, lumea plictisindu-se repede de invențiile noi, datorită evoluției rapide prin care reușim să trecem în acest domeniu. Dar mite design-ul care-ţi îneacă ochii în frumusețea lui şi care te face să simți un fior atunci când te gândești că, cineva chiar ar putea proiecta ceva special care te poate atrage cu ușurință în plasă, făcându-te să cumperi produsul numai decât. Nici nu mai stai prea mult să verifici toate calitățile şi poate şi defectele produsului, deşi astfel de produse moderne nu prea au defecte, doar mici configurații care nu impresionează prea multe pe toată lumea, poate chiar displac unora. Totuși, ceea ce e important este faptul că acum ai mai multe posibilități, piața fiind mult mai variată şi continuând a se dezvolta pe plan mondial.

Sigur fiecare persoană are cel puțin un televizor modern în casă, dacă nu mai multe, pe care l-a comandat dintr-un magazin online şi imediat ce se ivește ocazia unei noi reduceri la ceva nou, cu specificații atrăgătoare, ne bate gândul la o posibilă nouă achiziție. Cu toate că nu dispun decât de un Philips cu tehnologie HD Ready, pot să spun că sunt o iubitoare a modernismului, iar preferințele mele în această materie au în capul listei acest televizor, marca LG, care arată cam aşa:

lg-lb650v-1

Oferte găseşti peste tot! De la televizoare mici, la cele mai mari, n-ai cum să fi om fără să cunoşti site-urile care vând tehnologie de ultimă generație Aş vrea să ştiu numărul achizitorilor făcute măcar pentru electronice, că sigur nu m-am oprit la ele. Din păcate însă, le-am cam uitat, căci prea multe lucruri îmi încântau ochii şi nu le puteam rezista!

market

În câţiva ani, probabil vom dispune de sisteme proprii 4D, sau tot felul de minunății create special pentru plăcerile fiecăruia, de la cinefili şi gameri, la oameni simpli şi tot aşa. Probabil vom ajunge într-un moment în care televizorul va fi o invenţie demodată şi vom prefera mai mult imaginile proiectate, dar niciodata nu vom uita de “strămoşul” toturor acestor lucruri noi. Acum ne imaginăm, mai mult sau mai puţin ce se va mai întâmpla în viitor, cât timp tehnologia modernă de care dispunem, “zace” împrăştiată peste tot în casă, iar noi bineînţeles, ne putem mândri cu ea. Şi să nu-ţi imaginezi că tehnologia se rezumă la televizoare, nici vorbă! Sunt lucruri peste care trecum cu vederea, dar care ne ajută viaţa enorm. Ne referim la televizor ca la obiectul ce ne ajută să ne recreem, iar unii se referă ca la obiectul care transmite informaţiile. Are multe funcţii, chiar unele de care părem să nu ne dăm seama, întotdeauna am fost aşa nepăsători. Dar viaţa nu depinde numai de el, ci şi de dispozitivele folosite în medicină, inginerie şi diferite alte domenii. Toate acestea nu vor rămâne la fel. se vor schimba şi vor căpăta de-a lungul timpului “fraţi”.  Aşadar, cum am mai spus şi mai sus, totul îmbătrâneşte uşor, odată cu noi, iar mai devreme sau mai târziu, chiar şi fără să ne dăm seama, ne vom trezi cu altă lecţie învăţată şi anume, timpul le schimbă pe toate folosindu-se chiar de propriile noastre mâini pentru a face asta. Tot ce putem face este să ne adaptăm şi noi deja suntem experţi în acest lucru!

Acest articol a fost scris ca şi probă în cadrul competiţiei SuperBlog 2014.

Advertisements

One thought on ““Tot mai sus” în domeniul tehnologiei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s