Microbii să dispară!

Toată lumea ştie că toamna nu este numai anotimpul ciocolatei calde, al puloverelor pufoase şi al ţinutelor călduroase, dar în acelaşi timp chic, ci şi al răcelii şi gripei. Dacă sistemul tău imunitar este mai slab şi ai “norocul” în a căpăta o boală de sezon atunci îţi urez succes căci o vreme vei fi ţinut departe de activităţile tale zilnice care necesită efort atât fizic cât şi psihic. Ironia sorţii a făcut ca tocmai acum, când am reuşit şi eu să înving o altă viroză respiratorie, deşi “războiul” este departe de a fi câştigat, să dau peste o întrebare ce m-a intrigat cu adevărat şi anume, cum să ţinem microbii departe?

Ei bine, pe lângă metodele tradiţionale care ni s-au adus deja la cunoştintă, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor, gelul antibacterian ce nu trebuie să lipsească din băgăjelul tău zilnic, dar şi curăţenia în locurile pe care le frecventăm, mai există de asemenea şi câteva lucruri pe care nu toţi le ştim despre cum putem contacta bacteriile, sau cum pot ajunge ele la noi.

Mâinile sunt un adevărat magnet al microbilor, iar singurul mod prin care îi poţi îndepărta o perioadă de timp este combinaţia apă + săpun, câţi dintre noi ştim cum să ne protejăm după ce ne spălăm pe mâini? Ar fi o greşeală să credem că un obiect utilizat în serviciul mai multor persoane, în cazul prosoapelor textile, sau un obiect ce nu este de unică folosinţă, nu este un purtător de viruşi şi bacterii care ne pot afecta viaţa într-o măsură mai ridicată sau mai scăzută. Astfel, atenţia pe care o avem asupra a ceea ce utilizăm după procesul de curăţare este foarte importantă, propria noastră condiţie de sănătate cerându-ne drastic să fim foarte precauţi.

prosoape-pliate-rola-prosopÎn primul rând, prosoapele textile cu care ne ştergem mâinile sunt destul de periculoase întrucât pot face transferul germenilor prin faptul că pot fi utilizate în comun, dar şi prin faptul că microbii pot intra foarte uşor în ţesătură. Cu ce le putem înlocui? Ei bine, există o soluţie destul de practică dar şi sigură pentru această problemă şi poartă numele de prosop de hârtie. Acestea absorb apa într-un interval de timp mult mai scurt, în care bacteriile nu-şi pot face loc în epiderma ta, ce va fi păstrată curată mult mai mult decât înainte.

În al doilea rănd, căldura favorizează împrăştierea germenilor, deci automat uscătorul de mâini nu este o metodă favorabilă, ba din contră una poate chiar distructivă. Deci, din nou, prosoapele pliate sunt o idee mai bună. Totuşi, uneori este posibil să nu găseşti prosoape pliate sau role, din hârtie, deoarece multe băi publice, în special cele din mall-uri, adoptă metoda mai economă, dar şi mai ecologică a uscătoarelor. Cum orice problemă poate fi rezolvată, şi hărtia igienică poate fi de folos, sau, în caz că eşti genul de persoană întotdeauna pregătită, pachetul de şerveţele din geanta ta nu va fi niciodată respins. Şi pentru că suntem ecologişti şi vrem să protejăm natura, trebuie să ne amintim mereu că mâinile se scutură foarte bine înainte ca noi să le uscăm, iar hârtia nu se foloseşte la kilogram, ci în cantităţi moderate!

Să nu credeţi că, odată ce alegem să fim mai atenţi şi să ne protejăm de anumite boli cum ar fi: parazitoze intestinale, infecţii respiratorii şi hepatită A, măsurile ce trebuiesc luate se limitează la apă, săpun şi un şerveţel de hârtie. Trebuie să ne alegem cu grijă produsele de igienă şi curăţire şi să observăm de asemenea şi specificaţiile producătorilor hârtiei igienice. Orice ne poate ajuta în lupta cu microbii este binevenit, dar se cer a fi luate în vedere şi alte aspecte ale vieţii, căci economia este de asemenea o problemă destul de gravă ce are un efect puternic asupra societăţii noastre.

Şi să nu uităm nici de “Ziua mondială a spălatului pe mâini” şi ceea ce promovează lucrurile împotriva igienei precare, căci după părerea mea, nu e de ajuns să avem grijă doar de noi, ci să încercăm să fim un exemplu şi pentru ceilalţi şi să ajutăm acolo unde simţim că este nevoie.

Aşadar, să ne considerăm norocoşi datorită faptului că avem nenumărate posibilităţi şi modalităţi prin care putem avea grijă de existenţa noastră şi o putem stimula în a fi una cât mai uşoară şi benefică pentru noi înşine. Fericirea înseamnă sănătate, iar sănătatea înseamnă alegerea avantajului în detrimentul dezavantajului!

Acest articol a fost scris pentru competiţia SuperBlog 2014.

Advertisements

2 thoughts on “Microbii să dispară!

  1. Cum am scris și în articol, eu habar nu aveam că uscătorul de mâini e muult mai puțin recomandat decât prosoapele de hârtie. De cele textile știam că transmit bacterii și de-asta nu e ok nici ca într-o familie să se șteargă mai mulți cu același prosop. Dar chiar am reușit să privesc altfel prosoapele pliate din băile de la localuri. Chiar le prefer acum, în ciuda fitzei cu uscătorul.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s