Află care-ţi sunt limitele

Voi începe acest articol cu o premisă, ce mă motivează pe mine de obicei: nu e niciodată prea târziu să ieşi din zona de comfort. Nu, nu este! Indiferent de ceea ce ai dori să faci, fie că ai vrea să te cunoşti mai bine pe tine însuţi, fie că ai dori să schimbi ceva în viaţa ta profesională sau doar ai vrea să îţi iei o mică vacanţă pentru a te întoarce plin de pasiune şi gata de noi provocări, nu trebuie să îţi planifici asta, ba din contră, să fi spontan este ceea ce te-ar ajuta cu adevărat.

Ştim deja că sportul ajută multe aspecte din viaţa ta şi ameliorează stările de stres, anxietate şi depresie, dar ce-ai zice de puţină aventură? Dacă nu ai experimentat niciodată cum este să atingi apogeul adrenalinei tale, atunci sigur ar trebui s-o faci chiar acum. O pauză de la rutina zilnică poate fi benefică atât pentru fizic, cât şi pentru psihicul tău. Te mai gândeşti oare la dosare şi atmosfera tensionată de acasă când aerul curat de munte îţi inundă plămânii? Te asigur că nu. Ei bine, ce mai aştepţi? Lasă “temele” pentru acasă şi începe să-ţi cauţi următoarea locaţie în care, odată ajuns, s-ar putea să vrei să petreci un întreg sejur. Ce-ar fi să-ţi imaginezi puţin cum ar decurge vacanţa ta, dacă i-ai adăuga un plus de aventură?

Mai sunt doar câteva zile până la vacanţa de Crăciun. Te pregăteşti pentru cadouri, rude pe care nu le-ai văzut de un an şi toate celelalte tradiţii pe care trebuie să le respecţi şi tu. Știi deja că te vei simţi bine şi de data aceasta, dar parcă lipseşte ceva. N-ai mai plecat de mult de acasă, iar ideea ţi-a surăs mereu.

E seară şi abia ai sosit de la muncă. Deja simţi că nu mai suporţi şi chiar ai nevoie de o pauză. Te relaxezi cu o baie fierbinte apoi, ca de obicei, te găseşti lenevind pe facebook până seara târziu când deja nu mai poţi de somn şi ţi se închid ochii. Totuşi, de data asta e diferit. Nu mai treci aşa uşor peste nenumăratele reclame care-ţi ies în cale şi dezactivezi şi AdBlock în speranţa că, printre toate acele inutilităţi, vei descoperi ceva care să-ţi facă inima să tresară, iar ochii să-ţi sclipească. Eşti prea comod să cauţi de unul singur ceea ce vrei cu adevărat, dar stai liniştit, există soluţii şi pentru tine, iar ironia sorţii face ca fix ceea ce-ţi doreşti să se adeverească. “Profită acum de oferta unei călătorii perfecte” îţi apare pe ecran. Nici nu te mai interesează că ţi-a scris colegu’ că mâine, tu şi echipa ta trebuie să aveţi proiectul terminat. PLECI! Ai străns până şi banii necesari, acum tot ce trebuie să faci este rezervarea, bagajul şi însfârşit…PLECI.

Rudelor deja le-ai explicat cum stă treaba. Cei de la firmă au organizat o vacanţă pentru toţi angajaţii mai buni aşa că ai fost invitat şi tu. Destul de plauzibil, aşa că îţi ceri mii de scuze că nu poţi trece şi de data asta pe la bunica şi în final…”Rămân dator şi vin de paşte!” 

Te urci în microbuzul care duce spre renumita staţiune Straja şi surprinzător, ajungi acolo mai repede decât te-ai fi aşteptat. Observi împrejurimile, frumuseţea naturii ce te înconjoară şi îţi dai seama până şi de ceea ce urmează să pui pe lista ta de activităţi. Îţi ocupi rezervarea la Vila Alpin Straja şi nici nu mai ai timp de odihnă după ce faci cunoştinţă cu ghidul,iei prânzul apoi faci toată staţiunea la pas. Faci cunoştinţă cu câteva persoane noi şi legi prietenii. Nici nu te mai simţi ca şi cum ceva ţi-ar îngreuna sufletul, te simţi liber. 

Ai deja un program turistic după care eşti înnebunit, dar tu nu te opreşti aici, ştii că nu astea îţi sunt limitele şi poţi explora mult mai mult. Profiţi din plin de timpul acordat doar pentru tine şi nicio secundă nu te gândeşti să stai locului, că doar asta faci acasă mereu. Parcă eşti un copil…şi tocmai de aia descoperi şi parcul de aventură Straja. Ai curaj să-l încerci? 

Te îmbarci în vagonul necunoscutului şi plăteşti numai 15 lei pentru a vedea dacă îţi poate atinge pretenţiile. Preţul e un fleac şi te gândeşti că n-are ce să fie aşa interesant, dar apoi, te caţeri sus, sus de tot şi-ţi dai drumul pe tiroliană şi inima îţi bubuie, şi treci cu brio fiecare provocare a acestul parc minunat. Te lasă satisfăcut, ba mai mult, uimit şi te-ntorci la vilă abia seara. Nici nu te mai simţi ca un adevărat adult, inima ta şi-a reluat forma iniţială, de cea a unui copil şi nici că vrei să te-ntorci la realitatea de acasă. 

Nici măcar n-ai terminat, cu toate că timpul zboară ca vântul, încă eşti captiv în lumea aventurii. Pentru că te afli în inima munţilor, n-ai să stai numai la poalele lor. Rar găseşti vârfuri pe care nu urmează să te caţeri. Acum nu mai eşti copil, eşti un adevărat alpinist! Pasiune, emoţie, adrenalină, toate la un loc. Asta e ceea ce simţi şi, într-un final parcă-ţi vine să urli de fericire. Nici drumeţiile nu sunt mai prejos de căţărarea pe munţi, aşa că şi ele vin cu tona. Doar n-ai să stai numai în sălbăticie, în natură. Păi cum rămâne cu muzeele şi obiectivele turistice culturale? Doar n-ai să te-ntorci acasă fără să fi învăţat ceva nou, de ţinut minte pentru cultura ta generală.

Vei avea de asemenea ocazia să clădeşti noi relaţii inter-umane şi, pentru că te-ai cazat la o pensiune care le întrece pe toate, timpul petrecut acolo este exact opusul a ceea ce se numeşte plictisitor. Ai posibilitatea să îţi perfecţionezi abilitatea de a vorbi în public deoarece, în discuţiile pe baza programului turistic îţi vei exprima părerile liber, fără să fi intrerupt de dezaprobările societăţii şi fără să fi nevoit să urmezi stereotipuri. Poţi fi cine eşti cu adevărat, poţi vorbi, poţi spune ce crezi şi poţi argumenta, iar lumea te poate asculta şi de acum, vă puteţi numi o echipă, căci pe parcursul a 8 zile sunteţi alături unul de celălalt. Totuşi, nu stai numai la taclale aşa că te vei distra de asemenea. Indiferent ce modalitate alegi, fie o mică petrecere în restaurant sau mici jocuri, vechi sau noi, vei face asta tot în echipă. Ei, te mai simţi singur acum?

În final, tot ce e frumos ajunge la un sfârşit, dar nu te întrista că s-a terminat, bucură-te că s-a întâmplat. Ai avut parte de un minunat sejur Straja, ai participat cu drag la programul team bulding Straja şi acum pleci acasă plin de energie. Eşti fericit, eşti ca nou, iar pentru că ai avut la dispoziţie destul timp să meditezi şi să te cunoşti mai bine, acum cu siguranţă eşti mult mai încrezător.

Cam aşa ar arăta pentru tine o vacanţă la Straja, iar dacă nu te-am convins deja cu emoţiile pe care ţi le-ar putea provoca, eu îţi propun să te interesezi din timp şi, în caz că vei alege această locaţie, mai ales datorită atracţiei principale: parcul de aventură, îţi urez din toată inima să ai cel mai frumos concediu!

Acest articol a fost scris pentru competiţia SuperBlog 2014.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s