Circulând cu mintea

Şi uite că iar se sfărşeşte toamna şi simţim tot mai aproape frigul sfărşitului de an care ne pătrunde în suflete fix când noi nu ne dăm seama şi iar ne lăsăm purtaţi pe valurile nostalgiei deoarece ne amintim cu drag că am trecut împreună cu persoanele dragi nouă, prin alte 4 anotimpuri care, mai mult sau mai puţin, ne-au adus câte o nouă provocare în viaţă. Acum că am ajuns la sfârştiul acestui “meci” dorim să facem o pauză de la lupta continuă cu viaţa. Deja ne simţim extenuaţi şi avem nevoie de o escapadă în tărâmurile imaginaţiei, ca să putem înfrunta ce ne pregăteşte viitorul an în forţă şi cu mai multă încredere în noi.

Şi încă din copilărie, ştim că cel mai bun mod de a scăpa de realitate este să mergi pe drumul ficţiunii, să te cufunzi într-o carte care îţi va arăta o realitate pe care tu vrei s-o vezi şi să nu mai ieşi de acolo câteva ore bune. Parte şi mai bună e că, cel puţin la mine, după ce devorez cartea efectul iluziei durează îndeajuns încât să mă reîmprospătez, dar şi să mă relaxez pe deplin. Aşa că. sigur ne amintim de ultima carte citită şi de dorinţa arzătoare provocată de aceasta, de a ne plimba pe străzile descrise detaliu cu detaliu, de a fi alături de personajele în care ne regăsim sau de care ne îndrăgostim şi de a trăi în acel univers care parcă a fost creat special pentru noi.

Că tot veni vorba de străzi, am auzit că există o stradă secretă, veche de când lumea, dar abia acum recunoscută ca fiind o stradă. Este secretă pentru că există doar în inimile celor care o circulă zilnic cu ajutorul minţii. Este frumos pavată, special pentru sufletele bune care n-o părăsesc niciodată. O poate circula oricine, dar nu sunt mulţi care o fac, cu toate că ar trebui, deoarece este de asemenea şi strada care-ţi oferă oportunităţi. Cu alte cuvinte, oferă avantaje şi niciodată dezavantaje celor care-i sunt credincioşi şi nu o vor lasă să fie pustie vreodată.

Se numeşte Strada Ficţiunii şi după părerea mea, este singura stradă ce merită un trafic extrem de ridicat. E atât de frumoasă. nici nu-ţi imaginezi. Trebuie să citeşti ceva sau pur şi simplu eşti un viitor critic literar, iar pentru faptul că 400 de pagini nu-ţi dau prea mari bătăi de cap. rezerva de cărţi ţi se termină repede şi ai nevoie mereu de titluri noi? La capitolul ăsta, Strada Ficţiunii seamana puţin cu Diagon Alley din Harry Potter. Nu spun acest lucru doar datorită faptului că îţi oferă posibilitatea de a găsi orice ai nevoie, spun acest lucru şi datorită faptului că în timp ce călătoreşti simţi cu adevărat tranziţia spre un tărâm cu o tentă de magie.

salCeea ce mă atrage cel mai mult este faptul că o pot numi nu stradă, ci autostradă întrucât este alcătuită din 5 secţiuni şi anume: Crime, Bestseller, Clasic, Contemporan şi “Lista lui Alex, Ştefănescu”. Cel mai mult timp îl petrec în secţiunea Contemporan unde am descoperit una dintre cărţile mele preferate, “Dacă citeşti asta înseamnă că am murit” de Andrew Nicoll, pe care o recomand celor ce sunt pasionaţi de relatările celor ce dobândesc la un moment dat privilegiul unei vieţi nu tocmai banale. În caz că vă întrebaţi care este a doua, ei bine ea stă prăfuită în Lista lui Alex, Ştefănescu şi se numeşte “Consumatorul de Suflete” de Codin Maticiuc, o carte ce pot spune că îţi poate oferi o cu totul altă perspectivă asupra vieţii.

Şi aşa, datorită Editurii All, stau acum aici şi vă scriu vouă cât de mult îmi place să circul strada ficţiunii în căutare de hrană pentru creier. Şi vă scriu pentru că ştiu că şi creierul vostru trebuie hrănit, iar principalul motiv pentru care cred că nu numai ochii mei ar trebui aruncaţi pe strada ficţiunii este faptul că, datorită cărţilor şi al lecturii îţi creezi un drum propriu în viaţă şi poţi urma o cale benefică fiinţei tale. Stimulându-ţi emoţiile şi gândurile, cititul te ajută să evoluezi ca persoană şi ca om. Îţi perfecţionează vocabularul, astfel tu putând a-ţi perfecţiona imaginea publică şi îţi oferă nenumărate structuri asupra cărora vei reflecta o bucată bună de timp pentru a-ţi da seama de aspecte importante ale vieţii. Îţi ajută mintea, caracterul, dar şi stările emoţionale, deci de ce nu ieşi puţin din “casă” şi tragi o fugă pe Strada Ficţiunii? O ajuţi în procesul de evoluţie la fel de mult cum te ajută şi ea. Tu o ajuţi circulând, ea te ajută stimulând. Important e că-ţi vei găsi cu siguranţă un loc preferat pe această stradă şi că nu te vei mai desprinde din el.

Niciodata nu câştigi dacă nu încerci.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2014.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s