Cărţi care merită să fie numite bestseller. Seria Divergent.

Stau înlemnită în mijlocul încăperii privind mirată la un raft de două ori mai înalt și mai lat decât mine. Un raft plin cu cărți. Din colțul din stânga se aude o casetă. O voce de femeie care vorbește prea sacadat pentru a reuși să-ți captiveze atenția prezintă un audiobook. Și totuși nu mă deranjează, stau și privesc intrigată titlurile din fața mea. Toate operele sunt fictive – genul meu preferat de cărți, dar cu toate acestea, trebuie să mă hotărăsc asupra uneia singure.
Rămân nehotărâtă o vreme, până ce însfârșit îmi surâde ceva. O carte, ascunsă la vedere, în colțul din stânga pe cel mai înalt raft.

Reușesc să ajung la ea și o înșfac cu lăcomie, apoi ii observ coperta albastră ce prezintă în mijloc flăcări într-un cerc. Titlul e scris cu litere mari “DIVERGENT” şi îmi dau seama că am auzit despre ea destule, totuşi niciodată nu am fost curioasă s-o citesc şi eu. N-am de gând s-o împrumut până ce nu îmi dau seama sigur dacă îmi place sau nu, doar sunt într-o bibliotecă, așa că mă hotărăsc înainte de a face vreo alegere. Merg printre rafturi până ce observ însfarșit o masă rotundă, maronie, din lemn. Mă așez într-unul dintre scaunele oarecum comfortabile ce o înconjoară și studiez cartea.

divergent_hqIntr-un Chicago distopic, orasul in care traieste Beatrice Prior, societatea este impartita in cinci factiuni, fiecare dintre ele cultivand o anumita virtute: Candoarea (cei sinceri), Abnegatia (cei altruisti), Neinfricarea (cei curajosi), Prietenia (cei pasnici) si Eruditia (cei inteligenti). In fiecare an, intr-o zi anume, tinerii in varsta de saisprezece ani trebuie sa-si aleaga factiunea careia ii vor fi devotati pentru tot restul vietii. In ceea ce o priveste pe Beatrice, ea trebuie sa hotarasca daca ramane alaturi de parintii ei sau alege factiunea care considera ca i se potriveste cel mai bine. In cele din urma, alegerea pe care o face va surprinde pe toata lumea, inclusiv pe ea insasi.

In timpul initierii care urmeaza, marcata de o puternica rivalitate, Beatrice isi ia un alt nume, Tris, si se straduieste sa afle cine sunt cu adevarat prietenii ei si, de asemenea, daca o poveste de dragoste cu un baiat uneori fascinant, alteori enervant, isi poate gasi locul in viata pe care ea si-a ales-o. Dar Tris are un secret pe care l-a ascuns de toata lumea deoarece fusese prevenita ca i-ar putea aduce moartea. Si, pe masura ce descopera un conflict care ia treptat amploare, amenintand sa destrame societatea aparent perfecta in care traieste, afla ca secretul ei ar putea-o ajuta sa-i salveze pe cei dragi… sau ar distruge-o.

Deja mă intrigă, dar încă sunt puţin sceptică la început. Cu toate acestea, citesc repede și, încă de la primele pagini mă vad introdusă într-o lume fictivă și parcă trăiesc alături de personaje, sau chiar fac parte din ele. Nu seamănă deloc cu paradisul în care eşti intrudus în majoritatea cărţilor, ci mai degrabă cu o lume postapocaliptică, unde organizarea este extrem de drastică. Dar în ciuda violenței care, trebuie să recunosc că facea mai degrabă să-mi crească adrenalina  decât să mă ofenseze, cartea e minunată și nu o las din mână pânã ce nu ajung la sfarșit.

Pot să spun însfârşit că am găsit o carte diferită şi că stilul şi imaginaţia autoarei m-au lăsat plăcut impresionată. Înainte să observ că m-a captivat într-u totul și nu voi mai putea sà scap din mrejele ei  până ce nu ajung la sfarșit, deja sunt la jumătatea cărţii şi mă întreb cum am putut citi atât de repede. Apuc să traiesc fiecare sentimemt exprimat cu ajutorul cuvintelor prezente în ea datorită  nenumăratelor citate care mi-au rămas întipărite în minte cu mult după ce deja am  trecut de ele.

Fac un pas spre el şi mă reazem şi eu de perete, înclinându-mi capul într-o parte ca să-l privesc. Aşa cum s-a întâmplat şi când ne-am urcat pe roată. ştiu precis cât spaţiu e între noi. Cincisprezece centimetri. Mă aplec. Mai puţin de cincisprezece centimetri. Mă simt încălzită, ca şi cum el ar degaja un soi de energie pe care abia acum, fiind atât de aproape, pot s-o simt.

Şi aşa, imina începe să-mi bată şi mie cu putere şi simt intensitate şi asist la ceva frumos. Şi simt cum, nu doar că citesc, ci văd totul prin prisma imaginaţiei mele. E ca o “simulare realizată de erudiţi” şi inima-mi tresare cu cât citesc mai multe pagini. Ba nu, nu citesc, trăiesc, deoarece cartea, pentru mine cel puţin, e mult prea bună pentru a fi citită, trebuie s-o devorezi.

Şi, la final, îmi dau seama că am experimentat libertate, adrenalină, curaj, frică, putere, durere şi iubire. Toate la un loc. Şi-am învăţat ce înseamnă să faci parte dintr-o echipă, să nu laşi în urmă pe nimeni şi să te sacrifici pentru ceea ce iubeşti.

Cartea mă obsedează şi mă hotărăsc imediat să fac rost şi de celelalte două volume ale seriei. Las cartea înapoi pe raft şi surprinzător le găsesc şi pe celelalte un raft mai departe. Le împrumut şi plec acasă chiar înainte de închidere. Pe celelalte două, Insurgent şi Experiment am de gând să le citesc exact la fel de uşor cum am citit-o pe prima.

Vreau să spun că, dacă Divergent e bună, Insurgent este chiar extraordinară. E chiar interesant să vezi cum lucrurile decurg bine la început iar apoi, doar într-o fracţiune de secundă totul ia o întorsătură spre ce e mai rău şi de aici suspansul creşte considerabil. Îmi bubuie inima cu fiecare pagină citită şi nu pot renunţa pur şi simplu căci, cu cât citesc mai mult cu atât vreau şi mai mult. Şi iarăşi trăiesc alături de personaje pericol, teamă, pasiune, iubire şi curaj şi încerc să-mi spun că “e doar o carte” dar nu funcţionează, iar eu tot desprinsă din realitate sunt. Citesc repede și acest volum și pe ultimul și îmi dau seama că sunt preferatele mele. Fac rost de toate volumele astfel încât să le am așezate frumos în bibliotecă deoarece am fost impresionată de ele mult prea mult. Au fost intrigante și palpitante toate cele 3 volume și am fost extrem de atrasă de relația dintre Tobias și Tris. Legăturile eroinei principale cu celelalte personaje nu s-au lăsat mai prejos iar cartea, nu numai că arată ce înseamnă curajul în vremuri grele, dar arată și cum, dacă ai încredere în oameni te pot trăda oricând, dar în același timp, dacă ți-au greșit tu îi poți ierta oricând.
Am păstrat câteva citate care mi-au intrat la suflet și dintre care aș vrea să împărtășesc urmând ca pe celelalte să le descoperiți singuri odată ce citiți.

E atât de stupid să-ți fie dor de un lucru când sunt atât de mulți oameni de care să-ți fie dor, însă deja mi-e dor de trenul acesta și de toate celelalte care m-au cărat prin oraș, orașul meu, după ce-am fost destul de curajoasă cât să călătoresc cu ele.

Tot ce fac este să rămân nemișcat – gândindu-mă că, dacă stau nemișcat, pot împiedica acest lucru să fie adevărat, pot să pretind că totul e bine.

Așadar, recomand cu drag această trilogie tuturor iubitorilor de cărți, tuturor celor ce vor să încerce ceva nou și modern, deoarece eu personal am rămas impresionată și chiar cred că nu voi putea găsi curând ceva la fel de bun.
image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s