And the winner is…

E deja ora 9 seara, ar fi trebui să fi ales câştigătorul mai devreme, dar a fost prea greu! Am apreciat toate răspunsurile voastre şi motivele pentru care vă place să citiţi. Totuşi, a fost unul care m-a impresionat în special şi pe care aş vrea să-l ataşez în acest articol. Andrei ne spune că cititul este, de fapt, o valoare. Că atunci când citeşti simţi tot ceea ce simt personajele. Ştiam asta deja, dar felul în care ne-o spune este minunat. Mie cel puţin aşa mi s-a părut.

Cititul este una dintre valorile noastre superioare, alături de scris și gândit. Nu vreau să-mi antrenez imaginația în a-și creiona o lume fără cărți, fără pagini pe care să le întorci și fără personajele mele preferate. Lectura înseamnă creație de oameni și de viață, de spirit, de energie, de destine și emoții. Atunci când citești o carte, nu numai că îți transpui ființa într-o lume dominată de propriile tale regulă- că așa este, până la urmă, nimic nu te împiedică să-ți imaginezi personajele așa cum vrei tu-, dar și trăiești o altă viață. Cunoști alți oameni, stabilești noi relații, îți faci noi dușmani (de ce nu?), verși lacrimi pentru personajele și trăiești aceleași emoții ca și personajele, poate chiar la o intensitate și mai mare. După cum și Fernando Pessoa spune: „Citesc- pentru că viața mea nu îmi ajunge”. După cum ți-am spus, draga mea Angela, cititul înseamnă creația supremă a unui artist, podul de legătură dintre „noi” și „superior”. Cititul înseamnă o nouă viață, astfel cum ne putem explica faptul că am reușit să: participăm la balurile lui Jane Austen, să fim alături de Jane Eyre, să trăim aceleași emoții pe care le trăia și Anastasia din „50 shades”, să luptăm alături de Katniss Everdeen și Peeta, să plângem pentru Rue, să trăim cuvintele cu care a trăit Leslie din „Hoțul de cărți”, să ne trezim alături de Scarlett O`Hara pe Tara- pământ crud, și să râdem atunci când Mammy o admonesta pentru că purta corsetul mult prea strâns pentru talia ei firavă. Sau să plângem alături de destinul tragic al celor doi iubiți din „Sub aceeași stea”. Oh! Sau alături de minunata de Alice Munro, vântul cald dintr-o zi de toamă, femeie minunată care îți atinge sufletul cu pana unui condei! Sau, sau… Oh, există atât de multe oportunități. Nu-mi explic altfel! De fiecare dată când citesc (oh, și mai ales în zilele ploioase și când vântul tomnatic bate în geam), mă sustrag din această lume dominată de material, de teluric și efemer, această lume în care nu mai sunt mulți, din păcate, care pledează pentru valori morale, și mă închid într-un univers dominat de tot ceea ce e mai frumos și mai cum vreau eu.

Lectura este cea mai bună cale de a învăța studierea succeselor și eșecurilor. Știi că toc­mai ai ter­mi­nat de citit o carte bună dacă după ce ai întors ultima pagină te simți ca și cum ai fi pier­dut un bun pri­e­ten și cunoști un om după cărțile pe care le citește. Da, întocmai, cititul ajută și la cunoașterea naturii umane, tipologiilor și felului în care oamenii, uneori mult prea nepăsători, își disimulează „mutra, gândul, glasul”, ca să-l citești și pe poetul nostru Eminescu. Ceea ce mă impresionează cu adevărat este o carte care, după ce-ai terminat-o de citit, te face să-ți dorești ca autorul ei să fi fost un minunat prieten de-al tău, pe care să-l fi putut suna oricând îți doreai! Oricând! Cititul este singurul mijloc prin care alunecăm, involuntar, adeseori neajutorați, în pielea altcuiva, în vocea altcuiva, în sufletul altcuiva. În „altcineva”!

UntitledFelicitări câştigătorului, dar n-am terminat încă. Mai avem o norocoasă, aleasă prin random.org.

Rachel este de asemenea o adeptă a cititului, iar răspunsul ei este unul dintre cele mai bune. Sincer, până şi eu mă bucur pentru ea, Felicitări, Rachel! Sper să-ţi placă “Turistul Nopţii” şi să te bucuri de ea oriunde vrei, aşa cum ai spus şi în comentariu.

Şi dacă tot e Valentine.s Day, cred că voi reciti comentariile voastre şi poate cineva va fi norocos şi va primi cărţile 3 sau 4. O seară frumoasă, felicitări celor doi câştigători.

Pe data viitoare, lectură plăcută.

Advertisements

One thought on “And the winner is…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s