2015 Book Challenges

Şii am terminat şi 2015 şi odată cu el, book challeng-urile pe care ni le-am setat. Ei eu cel puţin pot spune că am terminat 80% din ele. Prima provocare pe care, la începutul anului am fost nerăbdătoare să o fac, a fost cea cu 52 de cărţi de la celebrul site, Popsugar. La finele anului, lista mea arată cam aşa.

tumblr_ngg7hfjrcs1r6wna6o1_1280

Bineînţeles, nu sunt toate cărţile pe care le-am citit, dar din păcate nu tot ce am citit s-ar fi potrivit aici. Am renunţat la două task-uri care mi se păreau inutile/imposibile, iar pe altele le-am făcut pe jumătate (am început cărţile fără să le termin). Am să spun câte ceva despre fiecare punct sau carte deoarece toate au avut ceva special şi într-adevăr au meritat.

1. A book with more than 500 pages: Rick Yancey – Al Cincilea Val (aproximativ 530 de pagini).

bookpic-al-cincilea-val-7667Am citit-o recent şi a fost printre ultimele task-uri îndeplinite. Pot să spun că m-am închis în lumea lui Yancey timp de 2 zile până să termin cartea şi a meritat din plin. Mie personal mi-a plăcut enorm, chiar dacă într-adevăr, ideea seamană puţin cu cea din “The Host”. Am adorat faptul că a fost scrisă din perspectiva mai multor persoane, ca la final toţi să ajungă să se reunească. Genul acesta de scris te ţine cu adevărat în suspans, întrebandu-te mereu “oare ce mai face personajul meu preferat”. Review coming up soon!

2. A classic romance: Am sărit peste această provocare. Pur şi simplu nu mi-am găsit timp să citesc un romance clasic şi nici nu am avut aşa ceva în bibliotecă. Totuşi o să încerc asta în 2016.

3. A book that became a movie: Orson Scott Card – Jocul lui Ender

Jocul-lui-Ender

La asta aş fi putut alege multe alte titluri. Cărţile din trilogia The Hunger Games sau cele din trilogia Divergent, The Book Thief şi nu numai. Toate au fost minunate, iar Jocul lui Ender m-a impresionat enorm. Dacă vreţi să îmi aflaţi părerea, recenzia poate fi găsită aici. Sincer o recomand. 😀

4. A book published this year: Patrick Ness – Vocea Pumnalului

2757_a6a05bb9Ştiu ştiu, aş fi putut alege o carte care CHIAR a fost publicată anul ăsta şi nu una care doar a fost tradusă la noi anul acesta, dar deja o bifasem pe asta şi cu siguranţă nu regret faptul că am citit-o. Vocea Pumnalului a fost ceva original care m-a surprins puţin. Ce pot să spun este că nu e genul de carte care să te ducă într-o lume unde totul e bine şi frumos, ca mai apoi să nu vrei să te întorci la realitate. E o carte tristă, mult prea tristă şi aproape totul merge prost. Patrick Ness are un still nemilos de a scrie şi mi-a frânt inima de mai multe ori. Cartea merită, doar că trebuie să fi pregătit să plângi (la mine a durat juma’ de oră) şi să ai o stare depresivă.

5. A book with a numer in the title: Ray Bradbury – Fahrenheit 451

fahrenheit

Cum de mult îmi doream să citesc cartea asta, n-a fost deloc greu de bifat. Aruncă o privire la recenzie pentru mai multe detalii şi îţi urez succes la citit din moment ce este una din cărţile pe care fiecare ar trebui să o citească măcar odată în viaţă.

Provocarea-vol.1

6. A book written by someone under 30: Simona Stoica – Provocarea

Mi-am dat seama că am bifat task-ul la mult timp după ce am citit cartea şi mi-a plăcut la nebunie, mai ales faptul că a avut autograf de la autoare. Desigur, e una dintre cărţile care au deja recenzie aşa că…uite.

 

7. A book with nonhuman characters: J.R.R. Tolkien – The Hobbit

The-hobbit-an-unexpected-journey.jpg

Hobbiti, vrăjitori, dwarfi, orci…oamenii apar abia pe la sfârşit, aşadar este cartea perfectă pentru această provocare. Ei bine, prequel-ul de la trilogia The Lord Of The Rings este o carte genială şi nu e numai pentru copii. Poate spun asta pentru că iubesc cărţile care au ca şi subiect principal o aventură, dar uneori şi poveştile pentru copii te pot impresiona plăcut.

8. A funny book: Melissa de la Cruz – Jealous? (Ashley’s 2)

518pG2yd6cL._SX320_BO1,204,203,200_Pe de-o parte, seria Ashley’s e amuzantă, pe de-o parte e extrem de interesantă. Este uşor de citit şi te face să vrei într-un fel să fi ca personajele principale, chiar dacă au numai 12 ani (la începutul primei cărţi le vedeam ca pe nişte adolescente în toată firea şi nu mică mi-a fost surprinderea când am aflat despre ce e vorba de fapt). Nu lipsesc situaţiile penibile şi glumele, iar dacă vrei să te relaxezi şi să te amuzi, alegele pe fetele Ashley.

 

9. A book by a female author: Richelle Mead – Academia Vampirilor

academia-vampirilor-carte-vs-film-1

La fel ca şi la numărul 3, aş fi putut alege orice altă carte aşa că aceasta a fost aleatorie. Am citit toată seria, dar prima carte m-a lăsat total rece. Povestea este interesantă, într-adevăr, dar nu ştiu dacă e de vină felul cum a fost tradusă, sau scrisă…pur şi simplu pare că citeşti opera unui copil de 10 ani. Dacă aveţi răbdare cu cărţile şi nu băgaţi în seamă modul cum sunt scrise, atunci vă puteţi incumeta să o citiţi, sau cel puţin celelalte 6 volume din serie.

maurice-leblanc-afacerea-kesselbach-2-vol-835509710. A mistery or thriller: Maurice Leblanc – Afacerea Kesselbach

Nu mă-ntrebaţi cum am ajuns să o citesc, sau chiar cum am ajuns în posesia ei, e o poveste extrem de lungă. Oricum mi-a luat ceva să o citesc din moment ce genul thriller cu rezolvare a unor crime chiar nu mă atrage deloc, dar în general cartea e destul de uşoară şi pentru amatorii acestui gen, chiar merită.

 

11. A book with a one word title: Lauren Oliver – Delirium

download

Altă categorie la care aş fi putut alege încă vreo 5 cărţi. Cum am mai spus, Delirium nu mi s-a părut cine ştie ce, ba mai mult a fost foarte clişeică din punctul meu de vedere. Recenzia poate fi citită aici. Nu pot spune că recomand neaapărat cartea.

12. A book of short stories: Mircea Cărtărescu – De ce iubim femeile

carte171De ce mi-a plăcut aşa de mult cartea asta? Oare au fost povestioarele intrigante, sau momentele în care am râs timp de 5 minute cu cartea în mână? Cel mai probabil, ambele. Au existat poveşti care au eclipsat alte poveşti, amintiri din copilăria autorului şi multe altele. Toate cu rolul de a explica de ce sunt femeile nişte fiinţe iubite aşa de mult. Fie că m-au făcut sau nu să-nţeleg bine ideea pe care autorul vrea să o transmită, cert este că am fost plăcut surprinsă de ceea ce am citit.

13. A book set in a different country: Haruki Murakami – Norwegian Wood

Padurea-norvegiana-haruki-murakamiSe putea să aleg o carte a cărei acţiuni avea loc în SUA, Anglia, Franţa etc. etc., dar totuşi voiam să fie ceva mai special şi că tot îmi doream să citesc ceva de Haruki Murakami, am pus cartea asta pe listă imediat ce mi-am setat provocarea. Nu am fost deloc dezamăgită de ea. A fost o lectură puţin mai greoaie, dar cu siguranţă, lucrurile pe care le-am învăţat din această carte şi problemele sociale asupra cărora m-a făcut să reflectez, au meritat atenţia.

14. A nonfiction book: Andrea Pomerantz Lusting – Cum să arăţi de milioane

cum_sa_arati_de_milioane_c1

Aparent nu am reuşit să citesc o altă carte “realistă” şi am ales o carte cu sfaturi de înfrumuseţare. Nu mă judecaţi, pur şi simplu mi s-a părut interesantă, am vrut să ştiu mai multe pe tema asta, iar după ce am citit din ea puţin, sfaturile mi s-au părut extrem de utile. N-am citit-o în totalitate deoarece am vrut să reţin unele idei şi să încerc anumite lucruri pe parcurs, dar pot spune că am îndeplinit, într-un fel, această provocare. O recomand cu plăcere tuturor celor ce vor să se documenteze puţin despre frumuseţe.

15. A popular author first book: Amy Tan – The Joy Luck Club

7763

Ca şi multe alte cărţi pe acelaşi subiect şi anume istoria chinei şi tradiţiile orientale, Clubul Norocoaselor nu se lasă mai prejos şi descrie viaţa celor ce şi-au părăsit propria ţară pe timp de război, căutând siguranţă in America, făcând o paralelă între mamele obişnuite cu China tradiţională şi fiicele moderne, născute într-o lume nouă. Este o carte din care înveţi cu uşurintă despre o altă cultură, dar şi puţină istorie şi cu siguranţă, trebuie să o încerci.

 

16. A book from an author you love that you haven’t read yet: Melissa de la Cruz – Ashley’s

download (1)

Vezi 8.

17. A book a friend recommended: Kelly Armstrong – Revelaţia

download (2)

Mulţumesc Andreea Păunescu pentru recomandare. Ce pot să spun, am citit toată seria “Forţele Răului Absolut”, m-a captivat şi a fost numai bună pentru relaxare. Sincer nu prea am ce să spun, Revelaţia, dar şi celelalte două volume au fost reprezentat o lectură uşoară şi povestea, în sine, a fost ceva standard. Personal o recomand, mai mult pentru amuzament şi “deconectare”.

51A6rmAqknL._SY344_BO1,204,203,200_

18. A Pulitzer Prize winning book: Harper Lee – Să ucizi o pasăre cântătoare

Când am căutat printre premiile Pulitzer am fost mai mult decât încântată să văd această carte ca unul dintre titlurile câştigătoare. Îmi doream de foarte mult timp s-o citesc şi, ca urmare, am primit-o de Crăciun. M-am apucat imediat de ea, iar până acum îmi place la nebunie. Nu am terminat-o încă, dar cu siguranţă voi reveni cu o recenzie asupra ei după ce o voi da gata. 😀

 

daca-as-ramane-editie-film_177419_1_1409645981

19. A book based on a true story: Gayle Forman – If I Stay

Yep. I googled this one. În diferite interviuri Gayle Forman a declarat că povestea este oarecum bazată pe evenimente reale, aşa că am zis că ar fi o idee bună pentru acest task. Ca să nu mă mai lungesc cu scrisul, recenzia este aici şi poţi arunca o privire dacă doreşti :).

 

20. A book at the bottom of your to read-list: Ştiu că pare impresionant, dar nu am neaapărat o listă cu cărţi pe care să le citesc. Pur şi simplu aleg cărţi când vreau, sau îmi setez provocări de genul celei de mai sus.

21. A book your mom loves: Guilaumme Musso – Demain (Mâine)

bandeaudemainguillaumemusso

Mama citeşte cam toate cărţile pe care le citesc şi eu, aşa că nu a fost foarte greu să fiu sinceră. Demain este, totodată, o poveste de dragoste, un thriller şi, aş putea exagera puţin aici, un SF reuşit. Pe mine m-a intrigat faptul că, faţă de alte cărţi aparţinând genului romance în principal, opera lui Musso s-a bazat mai mult pe revolvarea unui mister care la urmă să se transforme într-o poveste de iubire. Ce pot să spun, mama are gusturi impresionante la cărţi (ca şi mine de altfel :)) ).

22. A book that scares you: James Bradley – The ressurectionist

3532485

O aveam în plan, totuşi nu am citit-o. Nu, nu pentru că mi-a fost “frică”, ci pentru că m-am trezit acum de Crăciun că nu am îndeplinit acest task şi nu am mai avut timp. Sper ca totuşi să fac ce mi-am propus în 2016.

23. A book more than 100 years old: Maurice LeBland – Afacerea Kesselbach

Ok am trişat la asta, dar ce să-i faci dacă am citit doar cărţi care au fost scrise după 1915? Vezi 10.

24. A book based entirely on it’s cover: B.A. Saenz – Aristotel şi Dante descoperă secretele universului

cartepidemia 9 aristotel si dante descoperaa secretele universului b. a. saens editura trei banner

Aş fi terminat cartea în 2 zile probabil, dacă nu aş fi avut pagini lipsă. Sau mai exact, text lipsă de pe anumite pagini. Dacă o are cineva întreagă, va rog spuneţi-mi, nu o pot găsi nicăieri. Am citit totuşi primele 100 de pagini, care pot să spun că au fost minunate.

wpid-maitreyi-mircea-eliade-57542.jpg25. A book you were supposed to read in school but didn’t: Mircea Eliade – Maitreyi
Cred că e singura carte din lecturile şcolare, pe care am citit-o cap-coadă. A fost puţin ieşită din comun, dar cum tot văzusem păreri bune despre ea, m-am hotărât să îi dau o şansă. Cred că, pe lângă “Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” va rămâne singura lectură obligatorie care chiar mi-a plăcut. — vezi recenzie

cirese-amare_1_fullsize26. A memoir: Liliana Nechita – Cireşe Amare

Cartea constă în mai multe scrisori adresate unei prietene  ale autoarei şi prezintă perioada în care aceasta este plecată la muncă în Italia pentru a-şi intreţine familia rămasă în ţară. Este într-adevăr zguduitoare, pe un subiect despre care nu mulţi se încumetă să vorbească. Nu de puţine ori mi-au dat lacrimile ştiind că am rude şi cunoscuţi în exact aceeaşi situaţie şi sincer cred că o recomand întregii ţări. Are în jur de 200 de pagini deci nu este deloc greu de citit, aşa că daţi-i o şansă, nu pentru că “e bună” ci pentru că pune în temă unul din multele lucruri în neregulă cu societatea noastră şi care ar trebui să ne motiveze să facem o schimbare.

27. A book you can finish in a day: Jay Asher – Cele treisprezece motive

download (3)

Dintre toate cărţile citite de mine până acum, aceasta e de departe favorita mea. N-am putut s-o las din mână o seară întreagă şi încă nu-mi vine să cred că nu o am în bibliotecă. Cred că sunt dependentă de lecturile “problematice”. Trebuie să citeşti recenzia deoarece cu siguranţă genialitatea acestei cărţi nu poate fi descrisă în câteva rânduri.

28. A book with antonyms in the title: Kim Harrison – Moartă şi Înviată

moarta-si-inviata

Nu prea aveam altă idee şi oricum o începusem anul trecut, dar nu o terminasem. Sincer nu e cine ştie ce, dacă eşti cititor începător, cum eram eu când m-am apucat de serie, o poţi încerca, dar în rest nu o recomand.

29. A book set somewhere you’ve always wanted to visit: David Levithan – Zi după zi

zi-dupa-zi-readingaftermidnight

Vai cât am adorat cartea asta! Acţiunea se petrece în mai multe locuri, în principal în State desigur, dar cum eu sunt o adeptă a călătoriilor şi-mi doresc să vizitez orice loc, cartea mi s-a părut perfectă pentru acest task. Recezia poate fi găsită aici şi nu-ţi urez altceva decât spor la citit pentru că sigur îţi va plăcea.

30. A book that came out the year you were born: J.K. Rowling – Harry Potter şi Piatra Filozofală

A apărut în ’99, totuşi din păcate n-am apucat s-o citesc. Poate anul viitor.

31. A book with bad reviews: James Patterson – Vrăjitor şi vrăjitoare

vrajitor-si-vrajitoare-vol-1_1_fullsize

Discutasem cu o altă recenzistă înainte să o încep şi-mi spusese că ea nu a reuşit să o termine deoarece era prost scrisă şi nu aveam nimic “special”. Pe goodreads nu pot spune că are recenzii foarte rele, dar din punctul meu de vedere, mai bine n-aş fi citit-o, deşi am mai terminat alte două volume după asta pentru că nu sunt genul care să lase serii neterminate. N-o recomand sub nicio formă!

32. A trilogy: Veronica Roth – Divergent

wpid-divergent-trilogy-covers.png

Divergent, Insurgent şi Experiment au fost chiar primele cărţi cu care am început anul, apoi a urmat a 2-a trilogie, The Hunger Games. Mi-au plăcut enorm toate trei şi le recomand cu drag. Desigur sunt printre cărţile cu recenzii so take a look.

33. A book from your childhood: Lewis Caroll – Alice in Wonderland

Când am citit-o la 8 ani mi-a plăcut enorm. Din păcate, când eram mică nu citeam ceva mai “impresionant de atât”.

Catching_fire

34. A book with a love triangle: Suzanne Collins – Catching Fire

Trebuie să recunosc triunghiul amoros a apărut mai mult în ultima carte a trilogiei, dar ce contează atât timp cât le-am citit pe toate? Tot nu sunt de acord cu faptul că a rămas cu Peeta, dar nu prea contează asta. Recenzia aici.

 

 

35. A book set in the future: Scott Westerfeld – Pretties

uglies

Sunt atât de entuziasmată că am ajuns şi la cartea asta O-O. Este al doilea volum al trilogiei “Urâţii” şi din păcate ultimul tradus la noi. Povestea este cu totul originală şi prezentată foarte bine. Nu ştiu cum exact, cărţile astea mi-au ajuns la suflet, în special ultimul volum “Specials”. Trebuie să fac neaapărat o recenzie întregii serii. O recomand cu cea mai mare plăcere!

36. A book set in highschool: John Green – Paper Towns

images (1)

În prima parte a cărţii, dacă nu mă-nşel şi în puţin din a 2-a, acţiunea are loc în liceu. Totuşi mie cartea mi s-a părut clişeică, asemănătoare cu “Căutând-o pe Alaska” şi nu prea am ce să spun despre ea.

37. A book with a color in the title: Anchee Min – Azaleea Roşie

azaleea-rosie_1_fullsize.jpg

Nu am terminat-o, dar pot să spun că până acum este destul de interesantă. 🙂
38. A book that made you cry: Suzanne Collins – Revolta

jocurile-foamei-revolta_1_fullsize

Oh da, şi încă cum. Cum am mai spus trilogia Hunger Games e şi va rămâne preferata mea. Recenzia pentru revolta este aici.

39. A book with magic: James Patterson – Focul

Vezi 31.

40. A graphic novel: Holly Black – Spiderwick

Ok cartea asta e total random. Am găsit-o la bibliotecă şi fiind plină de desene, am adăugat-o pe listă. Atâta tot.

download41. A book by an author you’ve never read before: Markus Zusak – The Book Thief
Ca să descriu cartea într-un cuvânt, as putea spune doar că e MINUNATĂ. E categoric un must-read, care te va face să plângi, să reflectezi, dar şi să simţi bucurie. Este imposibil să nu iubeşti povestea unei fetiţe ce trăieţte în vremea Holocaustului, fie că te uiţi la film sau chiar citeţti cartea. Eu le-am iubit pe ambele din prima.

 

42. A book you own but have never read: Kelly Armstrong – Invocarea

Primul volum al trilogiei “Forţele Răului Absolut”, care a stat în biblioteca mea un an întreg.

Vezi 17.

43. A book that takes place in your hometown: Am sărit din prima peste asta. Stau în Galaţi.

44. A book that was originally written in another language: Scott Westerfeld – Specials

Aproape toate cărţile pe care le-am citit au fost scrise în altă limbă, dar am ales Specials pentru că am şi citit-o în altă limbă (deşi dacă mă gândesc mai bine, asta nu se prea potriveste task-ului, but who cares?).

Vezi 35.

av2

45. A book set during Christmas: Richelle Mead – Iniţierea

Al doilea volum din Academia Vampirilor are acţiunea plasată în vacanţa de Crăciun, iar cum nu prea am avut cum să citesc altă carte de acest gen, am ales-o pe asta. Cum am mai spus, nu prea m-a impresionat, iar felul cum a fost tradusă/scrisă a fost groaznic. Am terminat seria, dar nu o recomand.

46. A book written by an author with your same initials: Am găsit într-un final autori cu aceleaşi iniţiale ca şi mine, dar nu am găsit cărţile, aşa că am sărit peste-

47. A play: Marin Sorescu – Iona

N-a fost singura piesă de teatru citită, dar a fost singura mai cunoscută. Ce pot să spun…lectură şcolară, nu mi-a plăcut deloc.

48. A banned book: J.R.R. Tolkien – The Hobbit

A fost interzisă de mai multe ori de-a lungul timpului, dar amintim 2001, Almagordo, New Mexic unde toate exemplarere au fost arse.

Vezi 7.

49. A book based or turned into a TV show: Nu m-a intrigat nici una, aşa că am spus pass.

50. A book you started but never finished: Kim Harrison – Moartă şi Înviată

Last but not least…

Eh, iar am trişat puţin, dar era singura neterminată. Vezi 28.

Şi cu asta am terminat şi prima provocare a cărţilor. A doua a fost cea de pe goodreads, pe care am schimbat-o pe parcurs. La început îmi propusesem să citesc 60 de cărţi, apoi am crescut la 100 şi la final, îmi dau seama că am revenit la 60 de cărţi. Am completat provocarea şi am trecut de numărul 60 cu puţin.

Sper că şi voi aţi reuşit să vă îndepliniţi, în mare parte goal-urile şi să fiţi mândrii, mai ales de ceea ce aţi citit sau cât aţi citit. Rămâne să ne alegem provocarea, sau provocările pe anul viitor şi să lăsăm 2015 în urmă.

Închei anul cu un citat din cartea “Schimbând gândirea îţi schimbi viaţa”, de Brian Tracy, care sună cam aşa:

Dacă citeşti doar o oră pe zi, într-o săptămână vei termina o carte. O carte pe săptămână înseamnă 50 de cărţi pe an. Cincizeci de cărţi pe an înseamna 500 de cărţi de-a lungul următorilor 10 ani. Într-un final, vei avea nevoie de o casă mai mare doar pentru a-ţi ţine cărţile şi probabil ţi-o vei şi permite.

~Ei bine, un an nou fericit şi ne vedem în 2016!~

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s